ANALYSE – Lang werd gedacht dat de Franse presidentsverkiezingen van dit voorjaar tussen de conservatief François Fillon, de populistische Marine Le Pen en de socialistische ex-premier Manuel Valls zouden gaan.
Maar door zondag de zeer links-georiënteerde Benoit Hamon te verkiezen als de socialistische kandidaat in de Franse presidentsverkiezingen, krijgt de campagne van de onafhankelijke progressief-liberaal Emmanuel Macron hulp uit onverwachte hoek.
De partijloze Emmanuel Macron, een voormalig bankier en minister van Economische Zaken onder de regering Valls II, wordt al enige tijd gezien als aardige kanshebber voor het presidentschap. Zijn pro-Europese, economisch gematigd liberale programma wekt vooral veel enthousiasme onder jongere Franse stemmers.
Fillon en Le Pen doen het tot dusver steeds beter in de peilingen. Volgens een peiling van Ipsos op 22 januari, zou 27 procent kiezen voor Le Pen, gevolgd door 26 procent voor Fillon en 23 procent voor Macron. (Maar laten we voorzichtig zijn. 2016 heeft aangetoond dat peilingen niet altijd even veel zeggen.)
Schandaal op rechts
Eerder leek de 39-jarige Macron het vooral op te moeten nemen tegen de gematigd-linkse Valls, maar nu de socialisten met Hamon kiezen voor een zeer linkse agenda, is de kans groot dat veel gematigde kiezers eerder voor Macron zullen kiezen.
Daar bovenop is zijn concurrent aan de andere kant, de conservatief François Fillon, verwikkeld in een schandaal. Fillon, premier tijdens het presidentschap van Nicolas Sarkozy, zou de afgelopen jaren zijn familieleden baantjes met dikke salarissen hebben toegeschoven.
Zo zou hij zijn vrouw hebben ingehuurd als parlementair assistent. Daarmee zou ze een half miljoen euro hebben verdiend, zonder dat ze daar iets voor hoefde te doen. Zijn kinderen zouden zijn ingehuurd als advocaat terwijl ze niet eens advocaat zijn - oeps. Fillon ontkent uiteraard alle aantijgingen.
Tegen Le Pen stemmen
De Franse presidentsverkiezingen bestaan uit twee rondes - de eerste ronde vindt plaats in april. De twee koplopers gaan door naar de tweede ronde, waarna het Franse volk dus kan kiezen uit twee kandidaten.
Dat Le Pen in die laatste ronde zal zitten, is volgens velen al een gegeven. Maar hoewel ze populair is, is ze ook erg controversieel - er zijn ook heel veel mensen tégen haar, die dus op de andere kandidaat zullen stemmen.
Nu links zichzelf uit de kijker heeft gespeeld bij het grote publiek, en Fillon niet zo heel betrouwbaar meer lijkt, zou de opmars van Emmanuel Macron wel eens helemaal tot het Élysée-paleis kunnen gaan.